Wednesday, December 3, 2014

Denggi?

Salam.
Lama tak update, lama tak round..bukan apa. Sibuk sikit.
Haha.

Baru berjinak dalam meniaga kecil-kecilan. Meniaga apa? Alaaa klik ajelah link ni.

LoveMeMunchkin

Nak dapat harga murah, mention je ya.

Btw baru sihat dari DENGGI, yes. Ingatkan demam biasa je, sadly day-5 baru diagnose denggi.
Biasalah dok tangguh2 dari check darah. Sekali rashes habis satu badan baru nervous tak pasal-pasal.
Demam mengejut dari 24/11/2014 itu hari. Tetiba pulak tu masa kat office, takpelah.
Balik amik anak terus rasa mcm FLAT--
Anak pon demam. Bawak gi klinik, 38.8c. Balik dari klinik aku dah start mengigil satu badan.
Kaki badan semua lenguh & sakit.

Selasa tu MC sebab--40c suhu. Balik tu baring & tidur. Doktor suspect denggi, so lagi DUA hari tak okay. Check darah.
Rabu - Khamis pergi kerja mcm biasa walaupun rasa mcm sakit gila tapi hidup masih kena teruskan. Ahaha..Jumaat pon pergi kerja cuma rasa mcm tak sedap hati bila bintik-bintik merah kelihatan. Penuh berlimpap kata org nismilan.

OH paksa pegi klinik. Sah denggi bila platelet darah turun & sel darah putih semakin rendah. Maka, 5 hari direct mengadap klinik kesihatan presint 9.

Rimas--cucuk2 macam masa preggy dulu bezanya payah gila darah nak keluarkan. sampai 5x cucuk. sobs

Alhamdulillah, semalam doktor cakap takyah amik darah dah. Yayy! Hari ni baru gigih ke ofis walaupun kepala masih weng. Baru aku tahu keadaan kena DENGGI. Badan lemah- tapi syukur sgt sebab diberikan kegagahan men'handle si kecil yg makin BUAS.

Okaylah--itu aje latest story.


Monday, October 27, 2014

Mydear Warehouse Sale, 22 Okt - 2 Nov 2014

Salam Maal Hijrah 1436H-
Kejap masa berlalu kan dah masuk ke tahun baru dah kita ~

Okay,
Seperti yg sedia tahu, My dear ni rajin kot buat warehouse sale. Dan...terhasut dek rakan-rakan dalam group KIHBM di FB maka aku pon pi terjah bersama partner pregnant ku, si BB.

Kali ini ada MISI. Itu yg penting- Takde misi serius blur.
Memandangkan pergi masa lunch hour Jumaat, nasib tak ramai sangat org berbanding pergi Sabtu/Ahad (ohhh memang tak lah..) itupun ramai cuma masih terkawal dan mampu lagi bertabah tgk barang.

Layan gambar (kali ni tak ambil banyak pic)

baju-baju banyak juga kali ni

our mission- basikal/push car

niat nak beli juga buggy stroller--tp tunggu lah dulu

murah2

tilam semurah rm30--ok lah kalau nak hantar ke BS

Tuesday, October 21, 2014

short gateway!

Hai!
Banyak betul entry nak dibuat tp asik hold-- malas.
dan sebab malas itulah lemak-lemak dibadan berjaya diternak dengan sempurnanya.Yay!

Actually lastweekend itu hari, Biras (Abg ipar OH) ajak lepak Melaka (A Famosa Resort) nak bawak MIL jalan-jalan. Since dia pon nak pulang ke Arab dah nanti. Memang last minute plan, dia pesan takyah bwk apa cuma bwk diri segalanya dia support. Oh-okay. kekekekek

Walaupun pergi Sabtu, balik Ahad tp puas hati sebab... yelah kali ni pergi keluarga kecil MIL je. Before2 ni kalau berjalan mesti satu keluarga besar MIL join. Malam tu buat barbeque (yg dewasa 6 org je) tapi punya la banyak sampai buang2 aje ayam-udang-sotong-ikanpari-siakap. Pastu jenis bukan bangsa suka makan berulang-ulang. Yg MIL plak masak nasi goreng 6 pot okay..seperiuk godang. Aishhhh..rugi- pasni kena manage bebetul.

Actually, ini perjanjian SIL n husband dia nak penuhkan aktiviti MIL yg dok sorg2--tu yg dorg kata nak bawak MIL berjalan dengan keluarga sendiri tak payah nak join adik beradik MIL bagai. (MIL anak sulung dan satu2nya perempuan, yg lain adik2 lelaki). Nak harap aku & OH bwk MIL cuti2 holiday ni belum ada rezeki, mak aku pon aku lom sempat nak bawak dia holiday (harap pi shopping mall ajelah..nasib mak aku faham keadaan aku)--yg ini next entry.

Okaylah, layan pic sikit.
NW suka sangat mandi kolam--

see-- betapa riangnya anakanda ku. Opss..sorry OH seksi.
settle mandi-mandi kat waterpark
ini lah keluarga kecil OH-- sebab tu SIL kata nak beranak ramai. MIL pon kata suruh aku beranak ramai sebab dia dah rasa sunyinya anak 3 org--gulp di situ.

Oh, sejujurnya ramai- RAMAI ok yg tegur psl berat badan aku. Adik beradik & anak2 buah tegur betapa SIHATnya adik n makshu dorg ni. Haih..ape nak buat, aku ni pattern susah hati makin gemok. Bukan makin kurus.

Sampai Abg Long tegur "adik pregnant ke?"
semua pandang tepat ke muka aku..

TAKLAH. tp dalam hati berderau sambil kira-kira LMP. Eh? hahaha

then kak ipar (wife abg long) cakap : "eh, takpelah kalau pregnant balik. boleh dah tu..NW dah 9 bulan..umur dah nak 3 series..awal2 ni la beranak cecepat"

Mak aku pandang aku dalam-dalam.

Risau aku dengan pandangan mak aku tu, aku tak tahu lah dia tak setuju kalau aku mengandung secepat itu (almaklumlah, NW adalah FAVERET mak aku!! seriusly memang fokus kat NW je padahal ade je cucu2 lain--mak aku kata, ni yg paling kocik..)

settle masak2 n makan..lepak dekat ruang tamu. Mak aku dtg sambil bagi NW susu kat pangkuan dia (NW pon boleh tahan, kalau dengan Uwan dia elok aje dok ontok2 kat pangku..cuba aku? mau dia berguling2 nak bangun..xnak berbaring)

Tetiba mata mak berkaca bila dia usap2 rambut NW.

Ah sudah---apehal mak aku ni, dia risau psl aku pregnant tu ke.

sekali mak aku bersuara;

"ontahlah, ghisau mak memikirkan pasal kau ni ha.."

aku jwb : laaa dah kenapa mak ni?

"kok kau mengandong cemano? omak ni takdo yg laen di pikir an..kok kau kono bolah powut tu laie..osah eh..cemano? buleh beranak sampai 3 kali yo..tgk akak lin kau tu ha..joki dio lah tu, mengandong 3 kali tapi anak eh ompek (yg bongsu kembar)"


cishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..itu yg mak aku pikirkan. adoihai. relaks mak, adik belum pregnant lagi. tak puas tgk muka NW mak, si manja sorg ni.

Berbalik pasal berat badan aku yg naik melonjak ni, aku rasa punca dia pasal ketidakstabilan hormon, mana taknya..tingtong plak since raya.

Lama ok, sampai risau+cuak overload. hoho. (next entry cerita kes hormon ni eh)

Oklah, aku nak diet entah bebila..
berat sekarang adalah berat seperti mengandung 5 bulan.

Betul lah, kalau kita BF anak kita bebetul Inshaallah berat boleh turun. Aku nya kes, lepas 6 bulan beranak..mcmnilah naik. Hari tu mcm syok sebab turun 12kg pas beranak-- hadaplah pakai blouse besar2 je. Seluar jeans? babai-

Bukak almari hari2 tenung je jeans2 tu.
Nak letgo levi's tu tapi rasa mcm yakin dapat sarungkan semula.
Ada yg size 28-
Ada yg 29-
Ada yg 30-
Ada yg 32 (yes itu aku pakai)

tp semua cutting lain-lain, paling sedih yg size 28 tu hanya muat di BETIS sahaja.

ok lah.
nak balik.

Selamat Hari Deepavali :-)

tepek muka sebulan pas bersalin- woho. 








Thursday, October 9, 2014

pencarian nama anak

Salam

Duk sebuk-sebuk cari nama anak, aha bunyi sesuatu sgt.
Padahal dok PMS-

kekeke..
saja cuci mata sebab;

tak pernah terfikir kalau ada anak perempuan nak diberikan nama apa.
semuanya list nama baby boy.
gedik sgt kan?

Yay- dapat. Cuma bilanya- entah?

Kita hanya merancang, Allah s.w.t. menentukan tul tak? Buat masa ni, masih belum puas lagi bermanja dengan si Q nan satu.

day 12

my sonshine-9m5d

haih.
rindu








cepatlah jam 5

p/s : dah jadi emak-emak ni memang mcmnilah kot perasaan kan? rindu hoi.

Wednesday, October 1, 2014

Happy 9 Mo sayang!

pic semalam :-)

Ahhh kejap masa berlalu,
Padahal teringat-ingat masa nak serah diri kat HPJ dengan lengang mak minah gitu.

Lol.

Rindu masa pregnant kan NW.








haha. misteri sgt kata-kata ku itu

Tuesday, September 30, 2014

NW's milestones

Hai, Assalamualaikum.

Monday blues?
Takde lah sangat cumanya biasalah lately ni BLUR sikit.

Sebenarnya boring hadap blog sendiri yang serabut tp still nak update walaupun
story biasa-biasa. Atleast okay lah, type sini2 nanti boleh recall balik apa yang da berlaku.

Nak update pasal anak bujangku--yang semakin lasak. Fuhh lap peloh setiap hari, dah kenapa anak ku buas+lasak sgt. Tapi bila fikir-fikir balik, tu maknanya dia aktif -
Nak membesar katakan, Alhamdulillah kesihatan dia baik-baik saja walaupun before raya admitted kali kedua kat HPJ. *later story

Dah nak masuk 9mo (1 Oktober 2014) nanti. Haih cepat sgt baby ibu ni besar-- kah kah, gedik nau panggil baby.
Gambar-gambar masa dia 7-8 bulan.

fokus okay tengok tv, kalau Azan Maghrib takpon iklan nyanyi2 lagi bersungguh. Panggil buat dek, acah2 bagi makanan pon tak hairan

dah boleh duduk

merangkak masa 6 bulan lebih -- later i check balik bila dia merangkak. Oh, dia ni faveret NYAMUK!!

susah nak selfie bersama walaupun dedulu dia suka selfie dengan ibu dia...

suka senyum-- Alhamdulillah, bukan jenis kaki melalak tak pasal-pasal.. demam ke apa ke, diam je. paling kuat..manja berlebih

penangan suka sangat dengan TV sampai suruh tidur pon taknak! Haisssshhhhhh sudahnya mcmnilah--lawan mata sampai lelap2 dalam walker. DEGIL - fine, perangai ibu

benda yg buat sy stress : dia tak boleh kalau nyamuk or serangga gigit sikit kat dia...kulit alergi mungkin? memang tak hilang..berkesan-kesan. sian hero ibu, nasib lelaki..lau perempuan? kurang hantaran di situ.. so dia memang tak pakai seluar pendek..huwaaaaaa!

Selain itu, dia dah mula meniti-niti sofa atau apa saja benda yg boleh dia capai dan bangun. Since 6 bulan lebih kaki dah keras nak berdiri. Merangkak dengan laju dan faveret dia, menghala dekat saya. Pantang saya baring, mesti nak bertahan untuk berdiri (kiranya ibu dia ni port untuk dia praktis berdiri). Sekarang dah lepas-lepas tangan bila berdiri, seimbang cuma kaki tak reti nak melangkah. Kalau saya pegang, dia asik nak "reverse" melangkah ke belakang.

suka sepahkan rumah.
suka tarik drawer.
suka acah-acah saya
suka naik walker dengan lajunya
suka main pintu
suka cakap trishhh..trishhh (berbisik2)-- tateh teh teh--taaaa--abuu-abuih-- triiiiii--tii (takde langsung mama--baba--abah --puas cakap..mama--mama-- takde nyaaa ok)
pandai salam
pandai nak kiss pipi saya (tetiba datang manja dia, cium pipi saya time dukung)
tak pandai tepuk tangan lagi, tapi tepuk peha dia je
pandai tiru balik tangan kita buat apa- mcm tepuk meja, tepuk perut
pandai wave goodbye--walaupun mcm kelakar sikit sebab ala-ala tabik hormat
suka gigit segala benda, takde benda nak gigit dapat siku+lutut+handphone saya pon boleh
takde gigi lagi
suka makan- lagi suka kacau apa yg saya dan OH makan
tak suka minum air masak melainkan lepas dia makan bubur, itupon sikit je untuk
basahkan tekak dia
suka dengan orang :-)

eh itu ajelah yang saya igt, selebihnya nanti saya check balik note
:-)

Apa lagi yang dia dok beralasan ni?

Tetttt...

dah mcm-mcm version story saya dengar
pelik ye manusia mcmni.. demi nak cari duit rezeki bagi anak-anak makan
tak payah kot la menipu org.

dulu bagi alasan- bila saya tanya kenapa dah tak jaga budak yg 1,2,3,4...(rasa mcm ramai baby dia tukar since anak saya di sana)
budak tu kuat nangis, tak larat jaga
budak yang ni susah nak jaga-- stress+tension
yang ni asyik nak melekap, nak duk depan mata
yang tu nenek jaga sampai 9 bulan, tak boleh berenggang nak kena
kita pegang..susah


hai kak--
sampai turn saya, tak boleh nak jaga.
amenda?

setiap hari saya tanya;

"anak saya buat hal tak?"
"anak saya meragam tak?"
"dia nangis ke?"
"okay tak?"


tapi setiap hari jawab --
"senang jaga, tak banyak ragam..."

pftt##tff!

sudahnya ujung-ujung masa sukahati cakap LASTMINUTE
"....maaf mungkin drastik.....tak boleh nak jaga anak awk, org minta maaf"
(panjang msg dia, malas nak tepek. meluat)
without no reason tahu.

Thursday, September 25, 2014

Okay lah dari tak ada

Assalammualaikum.

Haiiiii, ok pagi tadi gegodek blog sengsorang diri.
Buat header,
Okay lah..percubaan pertama buat header sendiri. Hhahhaha..pakai PowerPoint.

Banyak benda nak type, tapi later2 lah
*always*

Tuesday, September 23, 2014

Thursday, September 11, 2014

blogheader

Hai,
Ok, lama tak update.
Blur.

actually dok godek2 header. sekali hilang da.
alahai, dahla buta IT.










p/s: sedih betul

Friday, August 1, 2014

Salam Lebaran 1435

Assalamualaikum,
Mesti korg masih beraya dan bercuti lagi kan?
Iols dah masuk kerja raya ke-4, pakai baju raya kat ofis la. Sunyi kot bangunan Perdana Putra ni.

Mood masih raya- adoi teringat kuih2 yg tak sempat nak makan masa raya di kampung OH & kampung sendiri.
Teringat nasi impit+kuah kacang+rendang daging, tak puas makan sejak ada anak ni.
Serious wey tak tipu.
Jalan raya rumah ke rumah pon bebetul capai kuih seketul dua & minum air. Awal-awal rumah je sempat la capai nasi impit lemang tu sementara NW didukung oleh OH. Pastu rumah lain dah sibuk melayan anak. Buas ok..buas. Haha.

Hari ni pon pakai baju raya gak. haha..5 pasang semuanya turquoise ok. SEMUA tau..beli tudung 4 helai tapi 2 je kaler turquoise pastu lenjan la utk 5 pasang baju raya.

Alhamdulillah seronok sebab first time anak sendiri dapat duit raya, sebelum ni 8 tahun kita seronok bg duit dekat budak2..kali ni baru dapat rasa perasaan tu. dapat 28 keping sampul. Banyak la tu bagi saya, mungkin bagi org lain sikit la..rezeki NW. **Nanti ibu simpan dalam tabung haji awk eh.

Duit masa NW lahir pon simpan, duit masa dia warded tu pon banyak juga. Rezeki, tak sangka ada yg hulurkan sumbangan utk pampers & susu katanya..campur darab bahagi..lepas lah kalau nak beli stroller dan carseat baru..(cosatto pleaseeeeeee...) tapi..tapi.. kita bukan org senang kan? Simpan duit tu untuk masa akan dtg. Tak yah lah bazir-bazir, stroller yg ada ni pon cukup da walaupun ianya murah bg org lain tapi mahal bagi ibu tau tak?..tu pon dah longgar semacam aje saya tgk..keluar pon pakai carrier yg maklong hadiahkan..ehehe.
Tq long!

nah pic raya sikit.


with family in law - Hj.Mahadi clan

2nd raya- balik my side plak

NW's 1st duit raya!

Family Picture - 1st Syawal 1435

Friday, July 25, 2014

Balik kampung Ohoooo Balik kampung

Eh, belum balik lagi. Masih kat office. Bergaduh2 husband kat rumah kata saya rajin tak-half-day.
Bukan rajin bangggg.. memang dah takde-memo-half-day.

Balik kampung? Inshaallah esok mlm. Turn OH tahun ni- sobs
Before balik kampung buat rutin tahunan-shopping last minute.

Mengantuk.
Malasnya nak masak. Eh?

haha..Alhamdulillah sepanjang Ramadhan saya berjaya masak dan sekali hari tu je ke bazaar di Putrajaya (almort rm50)..mahal dan tidak sedap. Itu memang pasti

Nak masak sambal ikan bilis ajelah. aaaa

Ok kwn2, nak kemas tempat dulu dah.
Take Care, hati2 memandu.

p/s: saya sempat buat sampul duit raya sendiri yang customize pon ada..senang sgt cari je template yg disediakan..tambah kartun ke ape ke..

edit print potong dan gunting

ni dia sampul duit raya yang comel dari iva izman.. kreatif sgt dia..pergi tgk hasil kerja tangan dia ye. Yg kaler coklat tu order dari badgeforall. Tq ya

SELAMAT HARI RAYA

 
salam korg!
betapa cepatnya masa berlalu, Ramadhan akan kita tinggalkan..rindu bulan Ramadhan. Masa ni lah kita akan makan bersama-sama dengan family.
berkumpul bersama.
sahur.
:-(
 
Kini Syawal menjelma,
Saya, RRZ ingin mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin
kepada semua yg mengenali saya.
Harap maafkan segala kekhilafan saya dan keluarga.
kosong-kosong ok?
 
Korg balik kampung tu, elok2 k.
 
 
eheh..
saya tak shopping lagi.
mcm biasalah, last minute..seperti tahun-tahun sebelum..sehari sebelum pulang ke kampung mesti singgah KL dulu. Best, lenggang..shopping mall lenggang.
 
dua kali raya bersama suami.
tahun ini pertama kali ber-tiga. Excited? nervous adalah..
since tahun ni turn rumah OH.
 
Mcm mana lah peel si bujang ni nanti reramai.
Tak sabar nak pakaikan dia baju raya
(kering poket ibu ayah asik beli baju awk..dalam sikit2..dekat 10 pasang jugak..)
Baju melayu - mama dia belikan..auntie2 dia belikan jugak.
Jubah+kopiah/kasut - maklong dia belikan kat Arab
Uwan dia lagi..atok sedara lagi belikan..
Banyak baju dia dah..stok sampai umur setahun.
 
Last not least, gambar si bujang kecilku yang-dah-panjang-akal.
 
hari tu dok risau kenapa dia tak meniarap, alhamdulillah..umur dia 5 bulan 11 hari dia meniarap. la ni angkat bontot nak merangkak..tapi statik ajela.

Friday, July 18, 2014

Another Breaking News - MH17


Bangkai Tanpa Dosa - MH17

Debuan hitam menyelubungi angkasa,
Berkecai badan meninggalkan rangka,
Nafasmu hilang sedih berduka,
Beribu sayap engkaulah mangsa.

Apa dosa kami senegara,
Sering mendapat bala angkara manusia,
Apa salah kami senegara,
Sering terima malapetaka perhatian dunia.

Dirimu merana,
Nyawamu di perkosa,
Damailah di sana,
Wahai bangkai tanpa dosa.

Sampaikanlah kerinduan kami,
Kepada RAKAN mu yang sering di nanti- Hafiz Aziz (FB)


Negara kita dikejutkan dengan 1 lagi berita nahas udara melibatkan MAS MH17 - BOEING 777 terhempas di Ukraine pada 17/7/2014.
Al-Fatihah buat semua penumpang... seriously sedih bila dapat tahu berita pasal MH17 ni jam 11.55pm malam tadi. Gigih berlari depan tv tengok Astro Awani.

Allahuakbar..
dengan misteri kehilangan MH370 masih belum terjawab.



p/s : siasatan nahas masih dijalankan, people..pls hentikan segala spekulasi serta andai-andaian anda semua. 
PRAY FOR MH17/PRAY FOR MH370/PRAY FOR PALESTINE

Wednesday, July 16, 2014

Salam Ramadhan

Assalamualaikum.

Eh, pejam celik dah halfway-to-Syawal dah kan?
Macam mana Ramadhan kali ini?
Yg first time Ramadhan bersama suami?
Yg first time Ramadhan dengan baby baru?

Alhamdulillah, saya..so far ok. NW memang memahami agaknya. Lepas berbuka, around 8.30pm
terus sleep sampai 6.15am.
Ahh saya pon memang jenis tidak bersahur melainkan melayan worldcup itu hari. Tu pon bukan nya makan, tapi lebih ke arah minum air panas aje.

Kali ni saya tak sepenat tahun lepas-- pregnant 5mo
Bazaar ramadhan pon saya tak pergi. Berbuka simple setiap hari asalkan "masak". Cuma adalah tapau dengan kwn2 yg meniaga kuih muih di ofis.

Jimat rasanya bulan ni..seronok.

So dah shopping raya?
Apa tema?
Berdondon-dondon kah?

Saya shopping baju NW settle --(hopefully lah settle..make sure tak menarik lagi baju buat anakanda..pantang nampak sampai lupa untuk diri sendiri & husband)
Baju kurung/jubah/blouse--5 pasang. Best sebab tak keluar duit. Mak belikan 3 pasang untuk saya, 2 pasang kakak-kakak saya belikan. Rezeki saya agaknya (tiap tahun pon mak akan belikan sepasang utk saya). Oh baju melayu NW pon kakak saya belikan sampai nak beli terus untuk suami-- haha tak payahla kot.

Tema saya? tak sempat fikir, mak & kakak2 main beli je..tgk2 semuanya memang se-colour. Tapi okaylah, tak pernah ada baju kaler mcm tu.
Sedondon? Rasa mcm ye, baju husband tak cari lagi..Igt nak biar husband kaler sama macam saya..tapi entahlah..ke lagi elok kalau baju husband sekaler dengan anak?--which is better?

Apa-apa pon, penjimatan tetap diamalkan. Baju basahan NW pon banyak yg atok sedara (husband punya uncle), nenek2 dia, auntie2 dia..saya & husband belikan sekadar 5 lai shirt je..selebihnya semua org belikan..happy sgt ye. Jimat lg duit ibu &ayah.

So- okay la..itu aja yg saya sempat nak bebel2..later saya update pasal NW ye.

:-)

Monday, July 14, 2014

Hail Germany

Okay,

My favourite team forever menang World Cup 2014.
GERMANY!

LOVE YOU GOTZE

actually, aku jenis setia. yup. aku akan follow team tu sampai bebila which is mean..kalah menang aku tetap sokong..so dont judge me if you even know me.

Apa, aku sokong Germany sebab terikut2 suami?
Btw, OH penyokong setia Brasil.

Aku fans The Reds sebab suami?
kat situ memang korang salah..suami ku big fans of MU.

so, jangan nak speku sgt. hahah. Emo kejap sebab lalang muncul ramai hari ni. Serious its not worth it utk menjadi lalang sewaktu FINAL.

Monday, June 30, 2014

Review MyDear and OKBB

Salam Jumaat.

Ok hari ni saya nak review sedikit pasal kedua2 Warehouse.
carseat murah! playard.
okay..biasalah, deretan stroller+carseat yang harga memang murah+berbaloi
baby carrier yang aku rasa okayla.mungkin bukan "tujuan" ke mari. so far, still murah and cantik especially tobby.co tu
walker yang menarik hati- tapi i cut cost gitu.. kedekut
ok, kasut comel. banyak pilihan kali ni berbanding  pergi last year
woohh..x sabar tunggu NW besar! btw walker tu comel sgt..tp, memang bukan budget saya nak beli walker up rm120..*ohh kedekut sgt ibu niiii..

So far dekat My Dear, puas hati cuma saya rasa mcm barang dia tak banyak kot. tp saya terbeli sleepsuit kat sini. Haha so tercapai  lah hajat walaupun hakikatnya saya nak beli "pool"... Banyak lagi barang2 yang sy tak ambil gambar nya. Korang2 boleh pergi tengok sendiri ye. Best, benda murah..mestilah best kan? Tipu la org Malaysia tak suka barang murah. Safety gate murah, comforter, playpen, baby coat, playgym, rocker, bantal, tilam, buaian..eh memang seronok la kalau mommy2be menjengah ke sini. Nak2 plak 1st time mommy kan.

Lepastu, niat nak balik. Saya terpandang banner OKBB- eh, saya dan kawan terus on GPS..yeay, rasa mcm 9 minit perjalanan dari My Dear tu tadi. Wah sampai kat sana, RAMAI org ok..seriously.

Even 1st day, orangnya sangat ramai. Kecewa bila tengok baby yg masih merah mak/ayah dukung siap nangis2. Sedih hati. Saya sendiri pon tak gamak nak bawak NW. Biarlah duk rumah je nak, besar sikit ibu bawak itupon kalau ayah bagi. Haha.
Actually kan bahaya, sesak2 bawak anak kecik..i mean yg masih dalam pantang. Sakan maknya, pdhal anak dalam carrier kecik je melekap berpeluh2 kepala. Kak, sabarlah kak. Nak shopping pon berpada2..
eh macam taknak beli baju, tapi terrr plak sebab comel. rm5 selai.
Kat sini saya beli wet tissue-80pcs (RM2).. Ala utk letak kat pejabat je. Beli toother (RM5), brush untuk bottle (RM5), baby solid food chewer (RM10), baju. Yg longgok2 tu murah, yg baju lubang2/basahan. Tapi sy tak sempat nak cari. Alahai ruginya..sedih sebab NW nak start hantar pengasuh. Takde baju nak bagi..rasa mcm tak sesuai nak bagi rompers kat pengasuh kan? Murah baju tu, selai RM1-kalau sepasang RM3-jumpsuit/rompers-RM5. Takde rezeki lagi pon terkejar2 nak pulang ke pejabat.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Finally, saya dan rakan terbeli juga. Niat nak beli yg walker atas tu. Sekali round2-- eh, RM30 (no music). Dan yang ini RM40! rambang mata terus. Murah! Oklah, basic walker. Beli meriah-meriah kalau anak taknak duduk pon dah satu pembaziran buat saya. Berapa lama sangatlah NW nak lepak dalam tu. Niat saya, asal merasa. Anak sulung kan?

sian anak ibu, naik2 terus semua benda nak masuk mulut! Anggap ini presie sempena awk nak setengah tahun ye..

Thursday, June 26, 2014

Warehouse My Dear & OKBB

Walaupun dah bersalin. Sapa kata tak boleh ke baby expo/warehouse lagi?
Wah masa anak nak membesar ni, macam2 pula kat kepala ni nak beli.
Murah+Jimat.

Ok, bagi sikit dulu lah ye. Esok baru saya review

Btw, sila lah terjah kedua-dua expo yang sedang berlangsung di Puchong.


p/s : org pertama datang. ekeke. senang tak ramai org senang nak tgk2.

best tapi part baju korang kena gigih cari lah ye, saya give up tadi. member dapat 6 pasang baju basahan. not bad, cantik2. Okay sgt untuk buat baju rumah/hantar pengasuh. Total hangus untuk baju - RM30 je

kat sini agak rambang mata, which is..aku gian tengok walker dia dengan kereta/jentolak besar2 yang boleh naik tu. alahai. target untuk pool takde plak. sebelum ni ada, harga serendah rm30 okay kolam tu. Takde rezeki NW nampaknya.

ok, esok saya review

Tuesday, June 24, 2014

Tag

Wah, lagi beberapa hari menyambut Ramadhan kan?

Oklah, memandangkan hari ni superBOSAN. Nak layan Tag la.


1.Do you have a middle name? No.
2. What was your favourite subject in school? My favourite subject in school was science3. What’s your favourite drink? nescafe4. Favourite song at the moment? all of me by john legend. mihmih5. What would you name your children? So far, Naqiu..actually, i'd prefer to put "UDDIN" at the back. haha.. Oh ya, if a girl..dont have any idea yet.6. Do you participate in any sports? in school-handball.7. Favourite Book? pilot cafe8. Favourite Colour? black9. Favourite Animal? ahhh panda, cat..aaaa i'm pets lover10. Favourite perfume? Forever tommy hilfiger. tommy ten/tommy girl..12. Have you graduated High School? Yep, I left school in 200213. Have you been out of the Country? No, hope one day. Inshaallah14. Do you speak any other Languages? No, haha if i can speak other languages. I would like to speak in Finnish.15. Do you have any siblings? I have two brothers n two sisters16. What’s your favourite store? H&M, Watsons, AEON-Speedmart, Parkson, Cotton On..bla bla.. ahahah.17. Favourite Restaurant? Sushi King, Burger King...lots more18. Did you like school? Of course. haha19. Favourite YouTubers? errkk..nope20. Favourite Movie? The Expandable! Faster..and lots more (I love jason statham & the rock..seriously)- nampak tak? taste kau 21. Favourite Tv show? Ahhh there are too many to choose..so far bones, sons of anarchy, ray donovan..22. Pc or Mac? PC - tak mampu nak ade Mac23. What phone do you have? Note & BB24. How tall are you? 5'5 / 167cm

Sapa bosan, sila lah tag diri sendir. For fun okay.

Wednesday, June 18, 2014

Kenduri Aqiqah & Tahlil (Doa Selamat)

Assalamualaikum.

Heh, 12 Jun 2014 - Khamis.

Pagi tu pergi bawak NW check-up. Berat naik sikit, err..seriusly. 100gram aje. Tapi panjang naik banyak. 6cm. (no wonder aku terkejut, dah kenapa seluar dia semua senteng..bila pangku pon menjela)

Balik rumah gigih2 rehat kejap (cuaca Putrajaya adalah panas) Kemas bag sebab nak balik Sg. Besar - Umah Pakteh OH.

Gerak jam 3lebih, around 6ptg baru sampai. Ok, lepak2 bagai. Maghrib siap2 then terus ke Surau untuk kenduri Aqiqah tu. Sekor lembu berjaya ditumbangkan bersama 100 ekor ayam. Alhamdulillah, murah rezeki anak ku. Hanya keluarga Pakteh, Pak Andak & MIL saja yang ada. Selebihnya org2 kampung & taman situ. Pakteh jemput 3 taman kat sane. Seronok sgt, walaupun majlis aqiqah NW tak dibuat mcm org sekarang buat. Tapi meriah, dengan ceramah agama lepastu tetamu didendangkan dengan team Qasidah. Sedap sgt suara dorg, OH ingat radio. Padahal live. Terharu tgk ramai yang datang, pelbagai peringkat usia dan yang paling penting, dalam surau 12 saf penuh (sebaris dalam 20 org) tambah 5 saf di luar (yg ni sebaris 4-5 org gitu). Tak silap dalam 200 lebih tetamu. Sebab khemah dipasang 4 buah, mcm kenduri kawin plak.. hidangan secara buffet, serius sedap! gulppp..(banyak sgt makan daging fresh, akhirnya aku selsema n sakit kepala semalaman).

Gambar? Disebabkan malam, memang takde gambar. Gigih caj KrakenII, tapi dah ramai sesak gitu tak daya plak nak menghongkeh kamera 2kg beratnya tu. Guna phone plak, malu nak ber-selfie kat situ. Hehe, ade la sikit pic itupon gegar. Segan oi, atok2 n nenek2 tu pandang je aku & OH. Org luar kan. Malu tauuuuu..

Tuesday, June 17, 2014

Follow Up Dengan IJN

25/4/2014 - Jumaat.

Lepas keluar wad, dapat appointment dengan IJN berkenaan Kawasaki Disease. So kena refer sini pulak. Alhamdulillah, tunggu turn. Besapau. Jam 2pm settle walaupun by appointment jangan ingat org tak ramai? Ramai ok. Mcm kat KK pon ye.

Alhamdulillah, hasil ECHO SCAN dr pakar sendiri dia sahkan tiada sebarang ketidaknormalan pada jantung NW. Lega hati walaupun masa doktor tengok surat dari HPJ, berkerut2 dahi dia pelik tgk keadaan NW masa tu. Macam2 lah dia tanya sampai geleng kepala. kejap kang pegang dagu, kejap dia pandangan NW. Confused, surat punya lebar cerita mcm NW sakit teruk.

Monday, June 16, 2014

Happy Father's Day

my superHERO
my big bro on my big day

Assalammualaikum.
Hai, actually nak wish Happy Father's Day dekat superHERO saya- Arwah Abah, OH & Abg2 ku.

Abah,
Apa2 pon Abah, adik always sayang Abah. Rindu Abah, lelaki terhebat, paling cool dan paling hemsem dalam hidup adik. Banyak yang adik nak cakapkan, tapi taktahu nak mula dari mana. Terima kasih selama 23 tahun membesarkan adik dengan bersusah payah. Bila adik minta sesuatu, abah tak pernah menghampakan walaupun selalunya tunggu gaji atau duit meniaga. Walaupun semua cakap Abah garang, tapi garang abah bersebab. Well, terselamat sikit sebab lahir betul2 lepas abah bersara dari tentera. Kihkihkih..tapi sapa cakap anak bongsu tak pernah kena hukum? tell meeeee..

Abah, walaupun adik nakal "sikit", abah tak pernah kisah. Sebab dia tahu, dia kenal anak dia sendiri. Abah, terima kasih sebab sayangkan adik. terima kasih didik adik dengan baik... Abah, adik takkan pernah lupa..adik sentiasa ingat abah sampai bebila. You are too perfect for me. Walaupun kdg2 adik banyak sgt buat hal, cerewet tak pasal2. Abah nasihat dgn baik sekali.. Abah terima kasih sebab percayakan adik..u'll never be forgotten. Nanti Waldan besar, adik akan cerita pasal atok dia..yes, you are the best daddy in my heart. Al-Fatihah, Abah.

Monday, June 9, 2014

NW admitted. Suspect Denggi, Meningitis, Pneumonia & Kawasaki?

Salam & Selamat Bekerja. Happy Isnin uols.

Okay tajuk entry mcm gerun aje kan. Btw, 12 April 2014 yg lalu. My lil star dimasukkan ke wad sebab;

(this is superlong entry)

Start demam 9 April 2014 - pagi tu suhu dia dah 39.9c
kelam kabut tak jadi pergi kerja. Pelik sebab dia okay aje. Tak merengek ke apa. Mlm tu siap memain kot, aktif tetibe je pagi demam panas sesangat. Okaylah, 1st time parent haruslah gabra kan? lap2 dia ngn air sejuk, jaram kepala dia. Then jam 10am terus ke klinik pakar kanak-kanak Bee, Seremban. Fine, suhu dia masih 39.9c. Doktor suruh balik, then dia akan keep on calling utk pantau suhu.

Bagi makan ubat-setiap 4 jam. Suhu dia turun naik. Kejap kang 36.6c siap aktif. Pastu tinggi balik sampai risau.

10 April 2014 - we ol decide bawak ke HTJ - hospital tuanku jaafar seremban. Doktor cakap demam biasa. Normal. Suhu 38c. Okay, lega kejap. Kang panas balik.

11 April - Maghrib tu masih panas. tak boleh jd, pergi klinik pakar kanak-kanak dekat senawang. Doktor tu cakap, better refer ke hospital since panas dia tak turun2. Mintak refer HPJ - hospital putrajaya. Mlm tu terus kelam kabut packing brg Naqiu & terus ke wad kecemasan. Bermulalah kisah...

see..cecah 40c pon ada..pas kejadian, SIL bg thermometer yg digital canggih tu..thanks long

Tunggu punya tunggu, dari jam 9pm. Jam 10pm nama Naqiu kena panggil, doktor check2..then tunggu lagi. Around 11, masuk dalam wad kecemasan tu. Doktor drip dia sebab suhu tinggi. Kena tanggal baju n basahkan the whole body. Weiii sejuk gila kot situ, aku ni yg besar pon sejuk. Naqiu mengigil2 dah sebab dia dibasahkan dengan air sejuk. 2jam lebih kat situ, besapau atas katil. Then doktor dtg bincang2. Dia kata, Naqiu kena admitted gak sebab nak pantau..suspect DENGGI. Ya Allah, aku dah nervous. Baby 3 mo kena denggi.

masa kat wad, drip dlu..sian dia..masa ni mata+badan dia start merah2 mcm cikenpok..tetibe plakkkkk kan

Jam 1am settle warded. 12 April 2014.
Bermula lah episod aku duduk wad, dapat plak baby coat aje tuk Naqiu. Maka aku lepak di sofa, agak stress. Sebab keadaan mcm kelam kabut. Nak BF pon payah, dgn berwayar. Okay lah..igtkan tamat disitu..

Then bila dah masuk jam 8am, Naqiu tiba2 kena drip antibitiok..kiri kanan tgn dia berwayar. Naqiu dah mula taknak menyusu, aku rasa mungkin dia sakit. Aku nervous, naqiu lemah selemah-lemahnya sampai satu tahap dia TIDUR je. Boleh imagine tak, anak kau yg tetiba aktif jadi lembik. Masa ni takyah cakap lah dgn aku macam mana perasaan aku. Wei...aku nangis mcm hape tah. Emo sgt masa tu.


hati ibu mana tak sedih?

Wednesday, June 4, 2014

happy 5 mo NW dan perkembangan terkini

Haiii..okeh update lelaju.

1 Jun 2014, genaplah 5 bulan umur anakanda ku Naqiu.
Alhamdulillah, semoga sihat2 je ye syg.

okeh aku belanja gambar dia dari lahir till 5mo.

ni dari umur dia 7 hari sampai 30 hari

Umur sebulan- habis pantang terus BOTAKkan dia


Umur 3 bulan..masa ni dia seminggu lebih admit - next entry. gambar bawah tu semua selepas discharge.
4 bulan
Alahai kenit je dia masa baru lahir. serius, dahla 2.68kg je panjang 45cm. Pegang pon relaks g checkup sebelah tangan je. Sekarang nak dukung sebelah tangan? terjulur kot..dengan lasaknya lagi.

Nextweek checkup- last hari tu berat dia 6.5kg (4mo), panjang 58cm. Harap2 naiklah berat dia sebab rasa mcm tak naik je (tapi still lenguh bila dukung)

so far dia tak meniarap lagi, risau sampai google2. So far, lain anak lain perkembangannya kan? Cuma dia mengengsot, mengiring sampai mcm nak terpeleot...tengkuk keras. suka kita angkat berdiri sebab dia nak melompat (melonjak2). suka bercakap, pandai pegang botol (4mo)..suka capai barang (3mo)..senyum (dalam hari) sengih (1mo) gelak (1mo) sekarang takyah la asik nak terkekeh2 gelak. minum susu 6oz. still BF.. harap sampai 8mo-1yr (hopefully, inshaallah).

Monday, May 19, 2014

C-sect Story Part 4

sambungan..

ehek2, over sgt kan?
aku ringkaskan la. so settle malam tahun baru tu dengan adegan2 mak aku call nangis2. Ohoi, apekah sedih benar? Then aku pon mentidurkan diri dengan keadaan sesengal+sakit2 datang setiap 30min. Bukaan takde lg dorg check tgh malam. Mcm biasa ctg+tekanan darah sume. Oh, x igt aku dpt injection ape kat montot. Tahan sakit kot eh? Aku tidur lena ok..dorg suruh rehat, esok bersalin. KONPIDEN kan?

1 Jan 2014 - HAPPY NEW YEAR UOLS.

mcm biasa bangun pagi, bekpes lepak2..perut sakit2. Masuk ubat induced keTIGA. kali ini KUAT sakitnya tapi di tahap 4/5 je la. OH dtg, then nak kat tengahari kena buat VE. Check2, tah..sakitgilahamat ye VE tu dengan doktot buat laluan katanya. And at the same time, doktor pecahkan air ketuban. YES! serius kau sakit, balik ke wad jalan kaki. Muka toya, OH tanya;

OH :kenapa?kenapa

Aku : sakit gila, dorg pecahkan air ketuban, syg kena masuk labor room dah jam 2 nnti

terus laki aku dok kol sane sini. Aku mandi2 siap syampu, tu pon mengigil2 tahan sakit. Dah tu pakai baju bersih lelawa.pakai bedak perfume bagai. Makan dulu, tapi mcm nak tercekik2. Sebab contraction 5 minit aku rasa. Kang makan, pastu tgn pegang besi katil. Hehe, tp sempat bedal roti coklat n kinder bueno. Nurse dtg bwk wheelchair, terus tolak ke LR. Neves neves.

Jam 3pm. Lepak LR sakit mcm tah taktau nak describe..aku dok istighfar, baca doa. At the end aku mampu sebut ALLAHUAKBAR, tgn masih sempat whatsapp+selfie. Ok. Doktor dtg reramai check2 tgk tak dilate. Hanya 2cm aje rupanya..kelam kabut kejap. Oh before tu dorg paksa aku amik epidural sebab takde bukaan, takut lama dalam LR nak tahan sakit. 4x dtg pujuk, dari jam 3. Fine, OH da serabut. 1st time tgk bini sakit (haa lain kali ajak gado lg.mihimihihi). Aku amik epi, tu pon TAKUT nak kena cucuk belakang. Dah org ckp sakit, time2 ni semua ayat2 org dok ckp..terRECALL balik. Ceish. Tak sakit ok epidural. Around 5.15pm settle epidural. Lek2 kejap, tetiba kelam kabut lg. Alih2 ada borang kat tgn aku. Doktor mintak sign, katanya xboleh tunggu. Aku minta utk bertahan tapi;

doktor : ye puan boleh bertahan, tapi heartbeat baby dah slow puan..kita kena selamatkan baby dalam keadaan mcmni

ok, ini over. dalam LR
sobs..berderau dengar..bunyi mcm serius sgt. dia kata baby takleh tunggu another 3-4hrs dengan keadaan aku hanya buka 2cm. SIGN. Jam 5.45pm tolak ke OT, hanya tgk suami di kejauhan dalam masa sama aku kan gelabah..nasib pakar anes tu ikot sambil topup epidural. Gelabah sbb aku dok imagine tgh doktor korek2 perut aku, aku terasa. Fuhhhh!

masuk OT, sejuk gila. Aku tgk ye proses tu.

Alhamdulillah, 6.17pm. Lahirlah putera ku yg suka duduk dalam perut ibu dia. Settle around 6.45pm. Pergi bilik pemulihan, dalam 7.15pm (maghrib) aku di tolak ke wad dalam keadaan sedar n excited. HOH! gedik.

Thursday, May 15, 2014

You Are My SONSHINE-





Best eh?

Lagu utk my lil star, thats why la nama dia pon ade bunyi2 nama series SOA ni.

Nak2 plak sehari before serah diri kat HPJ, aku dok layan marathon SOA dari pagi sampai tgh malam sambil sesi packing barang2 nak bawak ke hospital. Welldone, last minute sgt. Hihihi..siap confident bwk baju baby 4 pasang..saje spare lebih. Cam tau je kan nak c-ser.

Wednesday, April 30, 2014

C-sect Story Part 3

haaa kau, bukan main lagi ber-part2.

Okay sambungan..

Jiran aku yang aku sangkakan tukar wad tadi pulang semula ke bilik. Eh eh, dia sedar (walaupun aku tak nampak disebalik tirai pink..tapi aku dgr suara dia keletihan). Then baby dia pon ditolak sama, wahhhh..supercute! Btw nama jiran aku tu Jasmine, hihi..

Mak dia yg peramah tu bawak tunjuk dekat aku. Fuhhh comel, serious. Pipi dia gembol, bibir merah, hidung mancung..berat 3.9kg kot. Semangat..girl, khayra nama dia.

Fine.

aku still tak sakit, cuma itulah sesengal. Aku banyak habiskan masa mundar mandir kat tempat, baca doa, main FB/wassap. Sambil2 usap perut..OH dah balik, aku mula lah sunyi. Rindu husband tetiba... pelik ok, padahal takde lah ape pon. Tapi rasa rindu aje, mwahaha.. gedik!

around petang nak ke maghrib. OH datang balik bawak makanan-phone yg dah bercaj (phone aku always habis bateri). Masa tu dia dtg bawak bungaaaaa kau! Terkejut. Romantik kengkonon.

Friday, April 4, 2014

C-sect Story Part 2

Sambungan...

Okay, pada 31 Disember 2013. Ubat Induce akan dimasukkan pada jam 7am. Maka aku dari malamnya tido2 ayam aje dengan kekejap nurse dtg amik tekanan darah+ctg.

Bangun jam 6am, aku mandi2 pastu solat. Kunyah2 apa yang patut, tunggu punya tunggu. Doktor yang pasang drip kat tangan aku malam tu dtg;

7.30am

Doktor : Puan, masuk bilik sana ye. Nak masuk ubat.

ok-- blur, dah kenapa lelaki??
hahaha.

Jalan dengan kerisauan, berderau ok. Dahla tak breakfast, lapar.
Tgk bilik tu, doktor chinese. Ok, perempuan. Baring, tarik nafas kejap.
Tgn doktor tu amik ape ntah-

Gulp, ini rupanya masuk ubat. Ala-ala V.E

perit sikit. cish, maybe non muslim. dia tak bace "bismillah"-- anggapan aku je. LOL

Pastu doktor suruh baring & berehat dekat bilik. Jangan gerak2, nak bagi ubat tu tak keluar balik - hukum graviti. Dalam keadaan lapar, aku baring aje dalam sejam gitu. Sudahnya aku breakfast around 11am.

Sesambil tu main sms/fb guna BB. Almaklum, phone satu lagi bateri problem. Then OH datang jenguk aku.
Kawan-kawan sms tak putus2, igt dah beranak. Hehehe, padahal baru masuk ubat. Ada yang post dekat FB. Hehe thanks atas doa kalian.

Yg aku perasan, aku takde rasa sakit lg. Baby pon gerak mcm biasa-- mungkin contraction tu dah rasa sejak ubat induce tu masuk. Tapi ala-ala sengugut mild. Pinggang pon mcm sesengal. Takpe- psiko otak. Sesambil tu borak2 dengan baby & berzikir.

Tahu aku borak apa dengan baby?

"adik..bila adik nak keluar ni? Ibu n ayah tak sabar sgt2.. adik keluar elok2 ye, jangan biarkan ibu sakit lama-lama tau nanti dalam labour room tu. Kesian kat ibu tau?...tapi kan adik, hari ni baru 31 Disember 2013. Adik alang-alang nak keluar tu, keluar esok tau?! ingat tau adik, esok.. sebab esok 1 Januari 2014..tahun baru. Dengar tak adik?" -- sambil usap perut perlahan-lahan, pastu dia tendang. Fine, dia dengar la tu :-)

OH pon tak habis2 suruh pujuk baby tu, cakap elok2. Keluar baik2..hihihi

Before lunch tu, nurse datang2 amik darah plak. I mean, cucuk jari - BSP. Yelah dekat rekod tu aku kan GDM.

Dah settle2 makan, aku sekadar jalan mundar mandir & eksesais kat bilik aje. Nak bagi proses tu berjalan lancar. Jalan, pastu squat..ewahhhh.

Dah nak petang, perut da rasa lain.. sakit juga tapi nak anggarkan kesakitan tu dari skala 1 - 10, dalam skala 3 (ni nurse yg nama dia Ku, baik sgt..selalu dtg borak. Eh bukan dia je, semua nurse baik2 la layan aku.. terharu gila, takde pon rase kesunyian..caring sesangat..)
Bila Ku tu tanya sakit aku skala berapa. Aku gelak2 and cakap - 7 kot..konfiden, terus Ku tersenyum2..rupanya Ku explain kat aku mcmni;

Ku : ape? 7..tipu la.

aku : abis tu?

Ku : awk nak tahu tak, kalau 7 tu dah kategori apa? 7 tu stok yang dah berguling atas katil, nangis2..muka masam. Moody, bila tegur pon dah marah-marah. Berangin2..awk ni kategori boleh gelak2..senyum2, borak2..main henfon..dia dikira mcmni. Skala 1 - 3 (biasa), skala 4 - 6 (sakit), skala 7 - 10 (sakit kuat). Sakit kuat yang memang sampai dah merintih2, meraung, menangis2..menjerit2..haa gitu.

aku : serius ke? maknanya sakit betul tu kan

Ku : ala takde la..biasala nak bersalin..so mcm mana?skala awk berapa?

aku : oklah, kalau dah tahap mcmtu.. saya 3 lah. hahaha.

Begini lah keadaan aku berlarutan hari ke hari, sampai nurse2 dah kenal aku. Ku selalu tanya tahap kesakitan aku. Paling tinggi aku rasa, skala 4. Yelah-- org lain masuk siang, petang dah bersalin. Kira org kuar masuk, aku tak settle2 lagi. Tapi ptg tu, jiran katil aku (yg aku ckp masam tu) dah bersalin. Dia kena cser- wahh aku mcm nervous dgr sebab baby dia besar, induce tak jalan and pada masa sama ada missunderstanding. Bygkan, dia tgh2 relaks..doktor dtg bagitau yg dia kena cser juga hari tu. Terus dia kena puasa, padahal dia baru je nak makan. Kejap jugak, dia kena tolak jam 3pm..jam 5 dah settle. Itupon sebab tgh2 aku melepak berborak ngn OH..ade auntie bengali dtg bgtau anak dia dah bersalin. Now tunggu nak tolak masuk bilik balik. Nurse-nurse tolak keluar katil dia- aku bgtau OH.

aku : eh, dia da bersalin la bang..ni bwk2 keluar katil bagai. Mak dia pon kemas2 tempat..agaknya nak tukar ke wad perseorangan kot

OH : ye kot. sebab dari hari tu dgr dia nak wad perseorangan

hahah silap, nurse2 tu tolak katil dia keluar sebab nak pergi amik dia kat bilik pemulihan. Yelah sesudah je pembedahan..kena rest kejap kat bilik tu. Tu sebab dorg tolak katil, takkan nak pakai wheelchair plak kan?


OKAY-- PANJANG LEBAR SUDAH. SAMBUNG PART 3

Tuesday, April 1, 2014

C-sect Story Part 1

Haii haii hai..

sementara ade masa+ade wifi+notebook ni, boleh la aku update sesikit kelahiran NW ni.
(sibuk gak nak buat kronologi bersalin..huahuahua)

ok, aku tak mampu nak menaip pepanjang. aku buat by point aje ye. next time aku elaborate - part nak elaborate tu tunggu aku masuk kerja April nanti. Mcm lama je cuti---

Due aku sepatutnya 31/12/2013 - ikot LMP

Last checkup dekat KKIA- 24 Disember 2013 (masa tu dah 39w), aku tanya nurse. Before tu pon aku tanya gak, since tak beranak2 ni kan. Nurse kata by that time aku tak beranak lagi, serah diri kat HPJ pada 30/12/2013 utk mintak induce.

INDUCE ok.

Aku kan rajin menselfgooglekan diri membaca kronologi bersalin normal-induce-cser..tgk video, tgk channel 733 dan segala kisah psl beranak ni aku dok membaca. 90% mengatakan induce adalah lagi sakit n horror dari bersalin normal..dan aku terus rasa GULP di situ (read: GULP ialah menelan air liur secara lelaju)

Okay, aku masih larat bekerja dan gagah seperti biasa di hujung2 ni. Ah lagipon keadaan aku yg tak sarat ni buat org igt aku lambat lagi nak bersalin. Perut alkecik je- org kata.

Makin rase nervous bila SIL dah selamat bersalin pada 25 Dec 2013..aku yg pregnant dulu dia plak bersalin dulu.
Makin gelisah bila BFF teman secheckup pon da selamat bersalin pada 26 Dec..padahal due dia 3 Jan 2014 siap beria2 dia kata aku bersalin dulu baru dia. Fine..baby xmo kuar lagi. Tapi kan...tapi kan, hati aku super kuat mengatakan yg aku akan bersalin 1 Jan 2014. Yelah, dah alang2 kan?

bla bla bla bla ----

30 Dec 2014 / 8 AM: serah diri kat HPJ, malam before baru terhegeh2 packing. Confident level is toooo high, bawak baju baby 3 pasang aje. Tapi kena tunggu HPJ call dulu sebab wad penuh. FINE

6.30 PM : dah lepak2 Alamanda bagai, otw balik ke rumah baru HPJ call- wah i is NERVOUS u. Sempat lepak mamak Cyberjaya pekena nasi goreng+air kelapa muda. Tapi tak habis....

Cincai2 kira, around 7.40PM aku masuk wad- 1st class with 2 bedded. Jiran sebelah bengali yg sedang menunggu turn utk bersalin- aku senyum tapi dia supermasam..terus rase down. hahah nasib tempat luas, aku solat pon kat tempat je. Tepi tingkap lagi...boleh la aku menikmati hari2 terakhir sebagai wanita berperut besar.

8.40PM - tangan dah kena drip. Nurse dah start pasang CTG-- rimas mode. Doktor pakar n doktor pelatih round2 n tanya2.

11PM - OH dtg hantar makanan+phone yg dah bercaj

seriusly tak boleh tidur, sayu hati. hahaha..nasib katil aku dipisahkan dengan tirai so bolehlah melayan perasaan. Esok pagi aku akan DI INDUCE (sebelum tu dah dengar prosedur2 nya)


SAMBUNG C-sect Story Part 2 eh (ehh aku drafkan, da masuk opis baru publish..ini pon da igt2 lupa)




Friday, March 14, 2014

Assalamualaikum ♥



Hai, sayalah budak yg duduk dalam perut ibu sampai 40w 3d tu!

p/s : Alhamdulillah, NW dah 2bulan 13hari hari ini. Heheh..psl kronologi bersalin akan ku update bila masuk kerja.

posted from Bloggeroid

Thursday, February 6, 2014

Finally, Alhamdulillah

Dah bersalin pada 1 Jan 2014, jam 6.17pm and It's a boy! Sorry lah late update. Dah masuk hari ke 37 aku berpantang (pantang yg aku rasa mcm superenjoy). Busy woi! So far dah sihat, harap2nya dalaman pon sihat. Kalau tak sihat tak de merayap bershopping sampai ke OU kan? Mihmih..

Aku sebenarnya terpilih utk IOL @ induce of labor dan aku bersalin melalui kaedah EMLSCS @ c-sect. Why?

later2 i story ye. Pakai phone berblog adelah tidak best sama sekali. Apa2 pon aku bersyukur dipermudahkan segalanya.

Aku akan buat kronologi bersalin nanti..Senang sok2 nak igt balik pengalaman manis & bharga ni.

posted from Bloggeroid