Monday, July 18, 2016

Salam Lebaran 1437H

HI! ASSALAMUALAIKUM.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN.

Eh..hehe Alhamdulillah dah masuk Syawal ke-13 baru ada masa nak update. Syukur masih diberikan kesihatan yang baik, umur yang panjang untuk meraikan Syawal pada tahun ini. Yes, iols dapat berpuasa penuh tau. Bukan senang nak puasa penuh bila umur2 mcmni.

*duitrayaplease*

Tahun ni dan seperti biasa, Raya disambut sederhana. Persiapan pon macam biasa-biasa, beli baju last minute. Kuih raya pon tak beli sangat..kerepek je semata and sedikit bekalan untuk rumah BS.
Iols beraya rumah mertua this year *sigh*. Ikut turn lah kan, tapi iols okay je. Rumah mak & mertua pon..7-8km je ikot PLUS. hahaha. Cuma my family beraya di Seri Menanti tahun ni..sebelum ni beraya di Gemas (bktjalor).

gambar tak banyak, biasalah..tak sempat kot. Iols fokus makan nak naikkan berat.hihihi

family in law- kecil je keluarga in law. hehe just biras lelaki nun jauh di Saudi
Our small family [tangga wajib bergambar]
Syawal ke-3 with mak & anak2 buah. 

susah nau nak bergambar dengan anak sendiri. haihhh.. 

Actually Syawal kedua berada di Muar, tapi takde gambar. Hehehehe..seriously! check2 phone, mmg tak ambil gambar apa2 pon. Lupa! Ini pon iols tak beraya lagi dengan kakak kesayangan, tak sempat jumpa. Abg sulung baru je iols jumpa semalam- itupon kesian juga tu. Syawal pertama, elok2 abg long and family nak balik side my family (dia turn rumah mertua), sil iols dimasukkan ke hospital. Kena operate pulak..sudahnya beraya lah mereka di hospital. Tu semalam baru dapat jumpa dia.

Okay lah. Later on sambung update lagi.


Tuesday, April 5, 2016

Sambutan Hari Jadi Kedua Tahun, NW

Assalamualaikum .. hai.
Haha dah APRIL 2016.

Baru lah nak update sambutan birthday anak yg ke-dua tahun.
Kali ini, mak aku request (sorry la guna aku je kay) celebrate birthday cucu kat rumah dia.

takpe, layankan. Sebab dia beria. Ikutkan aku and OH nak celebrate bertiga je kat kedai makan. hihihi.

entry ni panjang dan penuh dengan gambar. berterabur sikit, nak cepat siapkan entry kekdahnya.

simple deco. nak juga deco kan.. DIY je

Untuk deco, gigih aku ke Ikea Cheras nak beli benda alah tu.. kanopi tu. since tema biru, merah. Okay, beli.

kek? yes, aku buat sendiri Red Velvet. Hauk kan..ahahahah..aku failed lg bab2 nak topping ni. Tapi asal sedap and jadi bentuk kek. fine. nak tunjuk yg diri ini gigih. kelam kabut, buat kek jam 2ptg. 

Nampak? semangat semua nak buat sendiri padahal...hati berdebar2. Demi anak sorang ni lah, aku buat juga. Nak cut cost konon.. semua kek buat sendiri ye. 3 biji.

tu dia..dua kek. satu tu alang2 celebrate birthday januari.
topper pon aku DIY, print sendiri je. Hotwheels konon.

Okay, since adik beradik semua berkumpul, celebrate sekali la birthday bulan Januari.

Anak aku : 1/1
Abg long : 5/1
Luqman (anak buah) : 9/1
Fina (anak buah) : 19/1




Menu semua dari mak aku ye. Dia mmg chef yg terbaik. Kekakak aku yg lain bantu-bantu sikit. Sebab dia bersilat laju..cepat ok.

Nasi minyak
Ayam masak merah
Jelatah
Pulut kuning
Rendang daging
Sambal tumis
Mee goreng

siap buat 80 ketul donat wei..
buah tembikai susu & mata kucing


Okay nah gambar sekitar celebration. Jangan berpinar mata sudah ye.

gigih abg aku panjat2. Tq bang.
ni kakak aku yg sibuk nak buat meja utk -- ape nama dia. lupa. haa kira kudap-kudapan. ade goodies.
ohhhh candy booth kononnya. junk food ha.
anak-anak buah dan anak-anak jiran
birthday boy macam biasa, kalut takleh ramai org
tgkla anak bujang tu
yayy dah nyanyi, potong kek. sorry ibu excited nak
with my MIL and mak. Kakak-kakak tersayang

Oh, sambutan keluarga je ni. Jemput lah anak2 jiran..saja bagi bebudak seronok kan. Laku keras tau kek yg aku buat. hahahaha.. nak juga poyo.

family kecil. Yg laki aku pehal entah. tak reti amik gambo elok2 betul :-P 
hehehe..wefie.

Alhamdulillah, settle sambutan tu. Demi mak ku tersayang, aku turutkan. Memang berterima kasih kat semua adik beradik aku yg bertungkus lumus nak buat gak majlis makan2 ni. Malam tu kami adik beradik buat tahlil arwah untuk abah. Alang-alang berkumpul semua ni kan.

Ucapan buat anakandaku :

Happy birthday sayang ibu. Ibu ayah sayang awak sampai bebila. Awak satu-satu permata hati ibu ayah. Awaklah yg paling baik, yang nakal, yang kuat nangis, yang suka makan, yang pandai ambil hati..awaklah racun dan awaklah juga penawarnya. Selamat Hari Jadi yang keDUA tahun, NW. Semoga awak membesar dengan sihat dan baik, jadi anak yang mendengar kata, yang soleh dan cemerlang. Ibu ayah doakan yg terbaik buat awak.

lawa kan? ye, ini hasil kerja BFF aku. Tq Fai @peachowdesign
Sebenarnya topper, tapi yg tu cantik sangat tak sampai hati jadikan topper. Aku upgrade jadi fridge magnet. Aku buat untuk adik beradik dan kawan-kawan.

goodies bag buat sendiri, no..brown paper tu beli kat kedai. rm4.50 (100 pcs)
Sebenarnya salah beli, nak beli brown paper bertapak. Sekali brown paper pisang goreng, ahh takpe bedal ajelah. Aku pon konon nak buat gak print2 tu. Give up tak berjaya, sampai satu tahap.. aku nak gunting nama and tampal. Tapi..ye, usaha tangga kejayaan. Berjaya aku print nama tu atas brown paper setelah mengodek2 and mengadjust2 printer. Rugi 10 keping brown paper demi nak dapatkan hasil. Yg klip2 tu beli kat Mr.DIY, murah je..rm1.90 kot.

Untuk anak-anak dekat rumah BS
Esoknya, aku siapakn 22 pcs muffin untuk rumah pengasuh dan 20 pack goodies bag untuk budak-budak kat sana (kawan-kawan NW) dan anak kawan-kawan office. Alhamdulillah, happy sebab berjaya juga buat semua-semua ni. Penat dua hari..

Last not least, gambar bawah ni masa celebrate birthday aku ke 30. Wahh 3 series kauuu.. kakak2 sibuk nak belanja makan2. So, girls day out gitu.. lagipon masa tu, salah sorg anak buah nak bersunat. Hehehehe..

my family.
Haaaa..sekali update, berjela entry ko roses. Takpe, kenangan ni.




p/s : NW dah dua tahun, boleh dah bagi adik tu.. scar cser pon dah okay tu -- ayat cepu emas bila anak masuk dua tahun. he heh eheheheh

Friday, November 20, 2015

Update

Salam.

Haaaaa konon2 nak rajin menaip di blog 2015, sudahnya berhabuk juga. Nothing special jadi tahun ni, aku macam biasa lah.

Anak? makin lasak ye, super lasak. Kalau tak buat ibu dia menjerit, memang tak sah. Nak-nak pulak dah dapat bercakap. Alahai, asik bercakap aje..

"ibu..ibu.. ibuuuuuuuuuuuuuuuuuu..tu bas. bas cantik"

selagi tak menyahut, selagi tu lah "ibuuuuu"

aku? ye, mungkin ada yang tahu dan mungkin ada diantara kawan-kawan yang tak tahu aku sebenarnya sedang...


BERDIET

haha. kelakar eh?

aku study pasal Atkins. So aku terus nekad, alhamdulillah hari ni genap 32 hari beratkins.
tapi day 5 reinduction pasal berat statik pulak.

so far, paling lama aku tak menjamah nasi.
sejujurnya..aku sendiri ngeri tgk badan aku selepas beranak.
kembang ok.


sebelum ni selalu acah2 diet dan penyudahnya GIVE UP. Kali ni aku dah berjaya kurangkan 6kg (before statik).
masih belum kurus pon, sama je nampaknya cuma aku dah boleh la pakai jeans size 30. Sebelum ni 33/32 tau.. baju kurung pon semua size L, boleh dah lah sarung baju kurung lama.

berat lambat turun? orang lain 2minggu turun 6-10kg.
ohh aku bersenam malas di rumah. sempat buat 30 minit je.

#90dayschallenge

ini yang simple

so aku ada lagi lebih kurang 2bulan untuk kurangkan lagi 9kilo. Berat ideal-
doakan aku berjaya dan bertabah okay?

okaylah, aku belanja gambar sebelum & latest ya.

inilah, haruslah tak nampak beza. sikit je kurangnya. part muka tu sangatlah payah nak kecilkan

hehe selfie dgn anak bujang nan satu.


okay till then,
wassalam